Sandra Čubrilović, student specijalističkih studija VPŠ, student-demonstrator na VPŠ, Saradnik Product Team-a u Tehnoexportu

Nakon završene srednje ekonomske škole u Inđiji, odlučila sam se da upišem VPŠ. Po preporuci prijatelja, posetila sam sajt Škole da bi se informisala. Kada sam prvi put tamo kročila, ono što me je oduševilo bio je njen izgled, kako spolja, tako i iznutra. Škola je opremljena najmodernijom opremom i zaista svaki trenutak tamo proveden čini da se osećate da baš tu pripadate.

Nakon završenog smera Trgovina i međunarodno poslovanje upisala sam i specijalističke studije na smeru Bankarstvo i osiguranje, jer nisam mogla sebe da zamislim da nastavim studije bilo gde druge. Ovo je moj izbor i tvrdim, najbolji izbor! Profesori su uvek tu da nam izađu u susret, da nam pomognu, da nas saslušaju i kažu lepu reč i uvek mudar savet. Ne uče nas samo onome što nam piše u knjigama, i što je ruku na srce svako od nas sposoban da sam pročita i nauči – oni nas uče i da budemo komunikativni, da se snađemo u svakoj situaciji, uče nas da znamo da radimo kao tim i ono što je najvažnije da budemo ljudi.

Zahvaljujući dobrom proseku postala sam student-demonstrator. Sada, zajedno sa studentima prelazim gradivo, pripremam ih za kolokvijum i trudim se da ih motivišem kako bi i oni što pre ostvarili svoje ciljeve i uživali u rezultatima svog rada. Zaista mi je lepo sa njima, dobro funkcionišemo, ovaj posao me čini srećnom, i tek sada sam svesna kako to izgleda i sa “one” strane katedre.

Isto tako, ono što ne želim da zanemarim, jeste činjenica da sam zaposlena i u Tehnoexport-u, firmi koja već godinama uspešno posluje, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Mnogo stvari, koje sam upravo u VPŠu naučila, imam priliku da upotrebim u praksi i vidim koliko mi je značilo prisustvo na vežbama i pažljivo slušanje naših profesora.

Zaista je važno naučiti biti zahvalan na svim prilikama koje su ti pružene i truditi se da ne izneveriš ukazano poverenje. Važno je da volite posao kojim se bavite i sigurno ćete ga obavljati na pravi način i znati se snaći u svakoj situaciji i pronaći rešenje svakog problema. Budućim studentima poručujem da nikad ne odustanu od svojih ciljeva i da, ma koliko god se činilo teško ili u tom trenutku nemoguće, cilj jeste blizu i ostvariv je, čak i brže nego što mislite.

Gordana Malešević Bobinac, ing. Informatike, Oracle APEX developer i osnivač It-apex4u.

Tokom studija na VPŠ imali smo zaista odličnu komunikaciju sa profesorima i ispite za koje su ispoštovani svi unapred zakazani rokovi. Dobijali smo na skriptarnici brošuru o ispitima, profesorima, konsultacijama, što se danas nalazi na sajtu i značajno olakšava dostupnost ovakvih informacija. Što je najvažnije, profesori su na vreme dolazili na ispite, konsultacije i predavanja.

Predavanja i ispiti su bili prilagođeni i studentima koji rade. To sve mi je bilo normalno dok nisam na trećoj godini prešla na jedan srodni fakultet. Tek tada sam shvatila šta sam imala na VPŠ. Nikada neću zaboraviti – ustajanje u pet ujutru da stignem na voz, ispit zakazan u 8h, a profesor dodje u 12h zato što je imao privatna posla, ne možete ih naći kada vam trebaju…šok i neverica.

Zato mi je VPŠ još više porasla u očima. Žalim što tada nije bilo treće i četvrte godine.

Nakon završetka VPŠ, imala sam tu sreću da je izašao konkurs za prijem pripravnika programera u Naftnoj industiji (NIS). Učila sam od odličnih programera posao za koji sam se školovala. Nakon petnaest godina rada u NIS-u, otvorila sam svoju firmu za računarsko programiranje.

Moj poslovni moto: “Svaki posao koji radiš, radi kako treba, daj svoj maksimum i nagrada će doći”.

Moj primer vam govori da vredi upisati VPŠ jer će vam se višestruko vratiti, a i uvidećete da biti student VPŠ znači ući u svet poslovne komunikacije i odnosa.

Jelena Lošić, Strukovni ekonomsita, Savetnica u prodaji za neživotna osiguranja, Delta Generali
Pošto sam se školovala za ekonomskog tehničara, znala sam šta želim da upišem. Počela sam da pohađam pripremnu nastavu u VPŠ koja mi je pružila mogućnost da se upoznam sa budućim profesorima, uvidim koje su oblasti najznačajnije i eventualno saznam neko pitanje.

Zahvaljujući tome, bila sam 16. na listi, a i tokom celog školovanja sam bila na budžetu. Kako ? Vrlo jednostavno – kada pratite predavanja profesora, automatski upijate i ispitna pitanja.

Najlepše i najupečatljivije sa VPŠ je dinamična nastava, timski rad i konkretizacija teorije koja mi koristi prilikom obavljanja poslovnih zadataka

Ostvarila sam svoj cilj i zaposlila sam se u svetskoj kompaniji, koja ima mnogo zaposlenih i uvek pruža mogucnost za napredovanje!
Prilikom razgovora za posao koristila su mi znanja i veštine koje sam stekla tokom studija, a i direktorki je značilo kada je čula koji profesori su mi predavali.

Moj poslovni moto: Svi mi imamo svoje mesto pod nebom, samo trebamo da ga otkrijemo u nama!

Samo hrabro ! Uspeh je zagarantovan za sve ljude koji se vredno trude i rade na sebi. Od srca bih preporučila da dodjete na VPŠ – tu nećete dobiti samo mrtvo slovo na papiru, vec i prijateljski savet od mladih asistenata i iskusnih profesora koji će vas od starta smatrati kolegama.

Žarko Marjanović, Specijalista strukovni ekonomsita, IT menadžer u GLOBAL CRUISE LINES LTD
Moj prvi kontakt sa VPŠ bila je Viša poslovna škola za informatiku, koju sam upisao nakon saznanja da tamo predaju moje kolege iz NFK ERA. Vrhunski stručnjaci u oblasti programiranja i baza podataka uspešno su prenosili svoje znanje studentima, uvek spremni da daju dodatno objašnjenje i pomognu u usvajanju materije. Naravno, to je bilo svojstveno svim predavačima Visoke škole.

Olakšavajuća okolnost za mene bila je što sam studirao iz radnog odnosa, tako da sam stečeno znanje odmah mogao da primenjujem u praksi. To znanje predstavljalo je osnovu za dalju nadogradnju i usavršavanje koje je usledilo nakon ujedinjenja dve škole u VPŠ i dobijanjem akreditacije visokoškolske ustanove. Upisao sam III godinu, a po završetku i specijalističke studije.

Iako sam školu upisao prvenstveno radi sticanja znanja iz oblasti informatike, znanje koje sam stekao na predavanjima iz drugih oblasti i te kako je bilo od koristi u realnom životu, u situaciji kada moraš da pripremiš završni obračun, napraviš ponudu za tender ili prosto kada se tokom razgovora sa klijentom setiš predavanja iz predmeta upravljanje ljudskum resursima i primeniš znanje u konkretnoj situaciji.

U svom radnom veku promenio sam dosta radnih organizacija, obavljao različite poslove iz oblasti računarstva i svaki put sam bio u prilici da primenim stečeno znanje iz VPŠ.

U svakom slučaju VPŠ je škola koja svojim studentima pruža mnogo ukoliko si spreman da se ozbiljno baviš studiranjem i posvetiš tome što radiš.

Da dodam budućim studentima da ne nedostaju ni druženje, ekskurzije i lepe uspomene na studentske dane.

Nemanja Golušin, student III godine na VPŠ, smer Finansijsko poslovanje i računovodstvo, 

Aktivni član UG Inspiracija

Već u Zrenjaninskoj gimnaziji počeo sam da se bavim radom u nevladinom sektoru. Najpre kao učesnik na raznim seminarima, do dela gde se bavim izdradom projekata za mlade. Sastavni deo izdrade i implementacije projekata jeste budžetiranje gde dolazi do mog prvog ozbiljnijeg kontakta sa brojkama i finansijama.

Apsolutno sam shvatio da je bavljenje ekonomijom nešto što me ispunjava te sam počeo da se raspitujem šta bih mogao upisati kako bih

usavršio svoja znanja vezana za finansije. Konačna odluka je pala na smer Finansijko poslovanje i računovodstvo na VPŠ u Novom Sadu. Paralelno sa studijama moj rad u nevladinom sektoru traje. Savladavajući gradivo, usavršavao sam i svoje sposobnosti u konkurisanju za finansijska sredstva iz fondova.

Posebno bih istakao opuštenu komunikaciju sa osobljem Škole, gde sam u neformalnim razgovorima na konsultacijama upijao nova znanja koja profesori i asistenti nesebično dele sa nama. Iskoristio bih ovu priliku da podstaknem ne samo buduće studente, već i sadašnje, da koriste konsultacije ne samo za tehnička pitanja već i za razgovore iz kojih se stiču dodatna znanja! Ta dodatna znanja koja sam stekao, a nova još uvek stičem vrlo rado delim sa mladima iz cele Srbije kroz radionice koje držim.

Zahvaljujući VPŠ i znanjima i veštinama koje svakodnevno stičem, mogu se pohvaliti da sam učestvovao i u međunarodnim projektima koji su mi, osim osećaja zadovoljstva što radim posao koji volim, donela i mogućnost da proputujem dobar deo Evrope. Kako kaže čuvena pesma grupe Queen – ’’Show must go on’’ tako i ja tu ne stajem sa životnim i poslovnim ambicijama!

Najiskrenije bih preporučio svima da dođete na VPŠ! Svi se svakodnevno trude da budu bolji nego juče i uvek u trendu. VPŠ je mesto gde osim klasične nastave imate mogućnost da koristite i modernije metode učenja koje vam mogu dosta olakšati adaptaciju na poslovno okruženje kada se nakon završene škole zaposlite.